Ce este păstura de albine?
Păstura de albine este polenul fermentat în condiții naturale în stup. Polenul este adus în stup și introdus în celula fagurelui împreună cu mierea și enzimele proprii ale albinelor. În final, celula este sigilată cu ceară. Aici, sub influența substanțelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate din stup, polenul trece printr-o serie de transformări biochimice și modificări structurale, transformându-se astfel, după 3 luni de fermentare, în păstură.
Păstura este alimentul de bază al albinelor, fiind denumit și pâinea albinelor, acest produs apicol având extrem de multe beneficii și pentru sănătatea organismului uman. Păstura este extrasă în cantități mici din interiorul celulelor din fagure, fiind mai ușor digerabilă decât polenul.
Deşi are o compoziţie asemănătoare polenului, păstura are proprietăți chiar mai valoroase decât acesta datorită conţinutului ridicat de zaharuri simple, vitamine A, B, C, E şi K, acid lactic, enzime şi minerale (sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu), aminoacizi esențiali. Complexul de vitamine, minerale, lacto-fermenți, aminoacizi şi enzime ce se găsesc în păstură fac din aceasta o importantă sursă benefică de energie, vitalitate şi bunăstare generală.
Modul de păstrare a păsturii: bine închisă, la temperatura camerei (15-20 °C), ferită de umezeală și căldură.
Administrarea păsturii de albine: Se recomandă consumul în cure de minim 6 săptămâni, dar poate fi consumat tot timpul anului, fără restricții.
Doza uzuală recomandată:
Copii: minim 1 linguriță pe zi - 3g.
Adulți: minim 1 lingură pe zi - 5-10g
Păstura este recomandată copiilor peste 12 luni.
Consumul de păstură este indicat copiilor, pâinea albinelor suplimentând lipsa de proteine şi vitamine cauzată de o alimentaţie dezechilibrată. În unele situaţii, doza recomandată poate fi mărită, în funcţie de indicaţiile medicului apifitoterapeut.